top of page
Search

Ψύχωση

  • dimstrimb
  • Aug 26, 2024
  • 2 min read

Οι Ψυχώσεις (ή Ψυχωτικές Διαταραχές) παρουσιάζουν σαν κύρια συμπτώματα το παραλήρημα και την ψευδαίσθηση. Σε αυτού του είδους τις διαταραχές επηρεάζεται η επαφή του ασθενή με την πραγματικότητα, καθώς επηρεάζεται η κρίση του, η σκέψη του, το συναίσθημα του και η αντίληψή του.


1.5-3.5% των ανθρώπων θα νοσήσουν από κάποια ψυχωτική διαταραχή αλλά 7-8% θα βιώσουν κάποιο ή κάποια μεμονωμένα ψυχωτικά συμπτώματα όπως κάποια παρανοειδή επεξεργασία γεγονότων και καταστάσεων ή ψευδαισθήσεις.


Κύριες κατηγορίες συμπτωμάτων που παρατηρούνται στις ψυχώσεις:

  • Διαταραχές του περιεχομένου της σκέψης με παραληρητικές ιδέες και εμμονές, διαταραχές αντίληψης όπως ψευδαισθήσεις, παραισθήσεις κ.λπ., διαταραχές του συναισθήματος από απάθεια ή ανάρμοστο συναίσθημα έως κατάθλιψη κ.λπ.

  • Ψυχοκινητικές διαταραχές (στερεοτυπίες-κατατονία-διέγερση κ.α.), διαταραχές από το λόγο – ομιλία, αλλόκοτη συμπεριφορά και στην πορεία της νόσου συχνά γνωσιακές διαταραχές και σοβαρή μείωση της λειτουργικότητας.


Η έγκαιρη παρέμβαση και η πλήρης θεραπεία συμπτωμάτων κατά το πρώτο ψυχωτικό επεισόδιο είναι καθοριστικής σημασίας για την μακροχρόνια πρόγνωση της νόσου.


Σήμερα οι γνώσεις μας επάνω στην παθογένεια της νόσου βελτιώνονται συνεχώς και η φαρμακευτικές μας δυνατότητες συνεχώς αυξάνονται.

Εάν όμως δεν γίνει έγκαιρη παρέμβαση στην ψύχωση, τότε όλες αυτές οι δυνατότητες που μας δίνει η Ιατρική-Ψυχιατρική πρόοδος και εξέλιξη, μπορεί να αποβούν λιγότερο αποτελεσματικές.


Αυτοπροσωπογραφία του Βαν Γκογκ, Όσλο, 1889

 

Ο λόγος που κάνει τον συγκεκριμένο πίνακα τόσο αξιοσημείωτο και ακόμη και θεραπευτικό, είναι το γεγονός ότι πρόκειται για το μόνο έργο που είναι γνωστό ότι έχει δημιουργήσει ο Βαν Γκογκ ενώ έπασχε από ψύχωση.

Αν και ο Βαν Γκογκ φοβήθηκε να παραδεχτεί εκείνη τη στιγμή ότι βρισκόταν σε παρόμοια κατάσταση με τους άλλους ασθενείς στο άσυλο, μάλλον ζωγράφισε αυτό το πορτρέτο για να συμφιλιωθεί με αυτό που έβλεπε στον καθρέφτη: ένα άτομο που δεν ήθελε να είναι.

 
 
 

Comments


©2020 by Δημήτριος Στριμπάκος

bottom of page